Prima pagina!
Despre ITEC Brazi
Departamentul de polimeri si intermediari
Departamentul de procese petrochimice
Departamentul de productie
Teme de cercetare si produse noi
Asociatia CHIMINVENT
Stiri
Contact
English version!
 
NOI PRODUSE PENTRU TRATAREA PSORIAZISULUI

- PSOROL SI FITOPSOROL -

Psoriazisul este o boala de piele ce apare din cauze necunoscute pana in prezent si care afecteaza cca. 3% din populatia globului, in tarile nordice ajungand pana la 6-8 %.

Declansarea ei se produce la toate categoriile de varsta. Boala apare cu una sau doua leziuni pana la o extindere pe tot corpul si devine de la o problema de cosmetica pana la desfigurare.

Sanatatea generala nu este afectata de obicei, numai in cazurile in care boala este asociata cu artrita. Nu se exagereaza daca se spune ca in cazurile extreme, boala poate ruina vieti fizic, emotional si economic.

Boala, de obicei, se dezvolta incet urmand calea tipica de accentuare (inflorire) si retragere.
Placile caracteristice sunt demarcate precis , de obicei nu provoaca mancarimi, sunt rosii si ridicate, acoperite cu scuame argintii, care uneori sangereaza usor. Aceste leziuni se vor vindeca fara a lasa urme si fara a afecta cresterea firului de par. Unghiile pot creste intr-un mod jalnic. Unii pacienti au tendinta de a capata psoriazis pe locurile de trauma fizica sau iritatie (fenomenul Koebner).

Locurile obisnuite pentru psoriazis sunt: proeminentele osoase (genunchi, coate, spate), scalp, urechi externe, unghii, sprancene, fese si ocazional generalizat pe trunchi.
Unele cazuri sunt asociate cu severe artrite ca si poliartrita reumatoida.
Aceasta maladie a pielii nu este contagioasa in nici un fel.

Studii clinice au aratat ca psoriazisul poate fi cauzat de o multime de factori plecand de la dieta, stres fizic si emotional pana la socuri nervoase. Tot ce este cunoscut cu certitudine este ca anumiti oameni sunt genetic predispusi la aceasta boala si ca poate fi declansata de boli infectioase, colesterol excesiv, stresuri emotionale si fiziologice, alcool si o anumita dieta.

Pentru a dezvolta o terapie specifica acestei boli este important a intelege procesele care stau la baza dezvoltarii acestor celule in piele. Epiderma este in intregime celulara. In pielea normala, timpul necesar unei celule epidermice sa mearga de la aparitie pana la descuamare este aproximativ de 28 zile, in timp ce celulele psoriatice parcurg acest proces in 3-4 zile, aproximativ de 9 ori mai repede decat normal.

Astfel se formeaza placi din celulele afectate, fiind o maturare inadecvata. Cauza care sta la baza cresterii rapide a celulelor epiteliale, caracteristica psoriazisului este necunoscuta. Multe dintre terapiile psoriazisului sunt directionate catre inlaturarea netraumatica a placilor in asa fel incat sa se inlature orice disconfort.

Tratamentele medicale cunoscute pana in prezent pentru psoriazis cu corticosteroizi, retinoizi, metrotrexat (citostatice) si alte produse chimice, micsoreaza simptomele bolii, dar cu ce pret?

Acestea se aplica in general extern dar si intern si nu sunt legate de factorii fundamentali care declanseaza boala. Se subliniaza o lista de efecte secundare, asociate acestor tratamente.
Corticosteroizii pot cauza infectii, osteoporoza avansata, tensiune sanguina, nivele scazute de potasiu ce duc la slabirea muschilor, scaderea vitaminei D si a zincului din sange iar la copii poate interfera cu cresterea.

Efectele secundare ale retinoizilor includ pierderea parului, gingivita severa necesitand chiar extragerea dintilor, cresterea colesterolului, umflarea, uscarea si iritarea pleoapelor si/sau a buzelor, malformarea fatului.

Metrotrexatul (citostatic), utilizat in tratarea indelungata a psoriazisului produce serioase efecte secundare ca anormalitati ale ficatului si rinichilor, scaderi ale sistemului imunitar , interferenta cu metabolismul acidului folic, oboseala, iritarea stomacului si intestinului pana la producerea de ulcere, hemoragii, pierderea parului si altele. Din cauza acestor efecte secundare a compusilor chimici folositi in tratarea psoriazisului au fost intensificate cercetarile privind obtinerea unor principii active din plante, folosite atat in tratamentul intern cat si in cel extern.

Astfel s-au dezvoltat unguente pe baza extractului de Mahonia Aquifolium (familia Berberidaceae) - un arbust ornamental ce creste in padurile Nord-Americane de pe Coasta Pacificului si care s-au dovedit eficiente in tratarea psoriazisului. Extractul din coaja si radacina de Mahonia contine alcaloizi ce s-au dovedit a fi agenti puternici antimicrobieni si antifungici si care inhiba si cresterea unor variate tumori celulare. De asemenea ei induc o activitate puternic antioxidanta care inhiba cresterea celulelor anormale din piele (keratinocite) si micsoreaza inflamatia.

Au fost dezvoltate si extracte din plante sub forma de sucuri cu efect miraculos asupra unui numar mare de maladii, inclusiv pentru psoriazis. Pe aceasta linie se nominalizeaza Sucul Polinezian "Noni" - extract din fructul plantei cu acelasi nume "Noni"( Morinda Citrifolia) care creste in Polinezia, Malaezia, Australia si Sud-Estul Asiei.

Efectul terapeutic al acestor produse - extracte din plante- se pare ca s-ar datora activitatii lor antioxidante asupra radicalilor liberi. In ultimul timp un numar mare de boli (boli cardiovasculare, cancer, boli de ochi, boli neurologice, cat si procese de imbatranire a organismului uman) sunt influentate si tratate cu antioxidanti, unii dintre ei fiind vitaminele (vitamina A, ß-carotenul, vitamina E, tocotrienolii si vitamina C).

Acesti antioxidanti actioneaza asupra radicalilor liberi din organism:

   O2·· - superoxid
   HO· - radical hidroxil
   HO2· - radical hidroperoxil
   L· - radical lipidic
   LO2· -radical peroxil lipidic
   LO· -radical alcoxil lipidic
   NO2· si NO· - radicali derivati de la NO2 si NO
   RS· - radicalul thyl
   P· - radical proteinic

sau altor specii oxigenate neradicalice (prooxidanti), dar foarte reactive: H2O2 , 1O2 , LOOH, HOCl , O3 , care ataca celula sau intervin nefast in procese metabolice cu scaderea imunitatii organismului.

In ultimul timp au fost obtinuti un numar mare de antioxidanti naturali, compusi extrasi din diferite plante si care au o larga recomandare pentru diferite maladii. Nu in toate cazurile se obtin rezultatele asteptate, iar uneori este nevoie de un timp indelungat de tratament. Aceasta comportare se datoreaza in parte, modului de extractie care poate reduce concentratia principiilor active, gasite initial in plante, eficientei acestora, specificului maladiei, imunitatii organismului etc.

Noile produse PSOROL si FITOPSOROL, revendicate de autori, au la baza activitatea pentru stoparea stresului oxidativ (deteriorarea celulelor vii de catre radicalii liberi rapizi si nocivi din organism). Stresul oxidativ poate avea o serie de consecinte grave pentru organismul uman, fiind un factor de contributie importanta in diverse boli precum cancerul, bolile cardiovasculare, boli ale sistemului imunitar si nervos (inclusiv psoriazisul), boli de ficat, rinichi, etc.

Stresul oxidativ contribuie de asemenea la problemele de imbatranire - procese degenerative.
Mecanismul pentru stoparea stresului oxidativ care sta la baza celor doua produse PSOROL si FITOPSOROL (realizate pe baza a 5 brevete de inventie romanesti medaliate cu aur si argint la saloanele internationale de la Geneva, Bruxelles, Hanovra) este prezentat in urmatoarea schema:

in care:

   R - radicali liberi rapizi, inclusiv celulele anormale ;
   A - O· - radicali liberi cu viata lunga;
   LO·2 - radicali peroxi-lipidici
   LO· - radicali alcoxi-lipidici
   PO· - radicali alcoxi-proteine

Aceasta schema a fost elaborata pe baza studiilor efectuate pe procese de oxidare in polimeri, urmand ca ea sa fie verificata pe sisteme biologice.

Primul produs are ca specie activa un antioxidant de tipul radicalilor stabili (A-O·) iar ale doilea produs are ca specie activa in special bioflavonoide extrase din 6-10 plante romanesti.
Produsele au fost testate pe un numar relativ mare de pacienti voluntari, cu rezultate foarte bune.

Avantajele produselor:

· Stopeaza stresul oxidativ
· Reduc timpul de tratare a bolii de cca. 3-5 ori, comparativ cu produse cunoscute
· Produsele nu au efecte secundare
· Conduc la regenerarea pielii in timp mult mai scurt
· Administrarea lor conduce la cresterea imunitatii organismului
· Se pot formula compozitii si pentru administrare interna cu eficienta mult mai crescuta
· Produsele au o activitate benefica si asupra altor boli care se datoreaza stresului oxidativ

Aplicarea produselor de tip PSOROL in tratarea psoriazisului este prezentata in figura 1.

Fig. 1) Inainte de tratament
Fig. 2) Dupa 5 saptamani
de tratament

In prezent se cerceteaza in continuare obtinerea produselor pentru administrare interna. In acest scop dorim colaborari cu firme interesate care sa sponsorizeze incheierea mai rapida a cercetarilor, deoarece milioane de oameni de pe toate continentele asteapta o solutie noua pentru tratarea acestei boli.

Dr. ing. Diana Andrei si Dr. ing. Constantin Andrei

Institutul de Tehnologie Chimica ITEC S.A. Brazi,
CP 5, OP 1 Ploiesti, Romania
Tel/Fax: +40 244. 513.020, email: diritec@pbrazi.ro
 
         


 
Vrei ca site-ul tau sa fie afisat pe prima pagina pe www.GOOGLE.ro atunci cand este cautat unul din produsele tale? DA un CLICK aici si noi ne vom ocupa de asta!!!           ::: NET Romania :::  Solutii web & internet pentru afacerea ta!
Copyright © 2004 Institutul de Tehnologie Chimica ITEC SA . Toate drepturile rezervate